آموزش طرز تهیه آش رشته با مهمترین نکات آماده سازی حبوبات آش
آموزش طرز تهیه آش رشته با مهمترین نکات آماده سازی حبوبات آش
آش رشته یکی از لذیذترین و پرطرفدارترین غذاهای اصیل ایرانی است که تاریخچه طبخ آن به خیلی سال پیش باز میگردد. در حال حاضر بیش از 400 نوع دستور پخت آش در ایران وجود دارد، اما یکی از شناخته شدهترین و معروفترین آن آش رشته اصیل ایرانی است. حبوبات آش رشته اصیل ایرانی شامل نخود، عدس، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، ماش و همچنین سبزی آش رشته شامل جعفری، اسفناج، جعفری و تره و دیگر مواد آن شامل رشته آش، سیر، نمک، پیاز، زردچوبه و روغن میشود. همچنین برای تزئین و مزهدار کردن این آش از سیر داغ، نعناع داغ، کشک و پیاز داغ استفاده میکنند. شما این آش را میتوانید برای مجالس خاص و دورهمیها به عنوان غذای مجلسی، برای ماه محرم به عنوان نذری و در ماه رمضان برای سحری و افطاری تهیه کنید.
مواد آش رشته برای 4 نفر
- یک چهارم لیوان یا 40 گرم نخود
- یک چهارم لیوان یا 40 گرم لوبیا قرمز
- یک چهارم لیوان یا 40 گرم لوبیا چیتی
- یک قاشق غذاخوری زردچوبه
- 50 گرم عدس ریز
- 2 قاشق غذاخوری نعناع خشک
- 3 عدد پیاز متوسط پوست کنده
- 10 عدد برگ متوسط اسفناج
- 20 گرم برگ اسفناج
- 20 گرم جعفری
- 15 شاخه یا 30 گرم تره
- 20 گرم گشنیز
- 70 گرم رشته آش
- دو قاشق غذا خوری کشک
- 2 حبه سیر پوست کنده و خلال شده
- دو قاشق غذا خوری آرد
- روغن به میزان لازم
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
طرز تهیه آش رشته اصیل ایرانی
- مرحله اول - خیس کردن حبوبات آش
ابتدا یک شب قبل از تهیه آش، داخل یک ظرف پر از آب لوبیا قرمز، نخود و لوبیا چیتی و داخل ظرف پر از آب دیگر هم عدس بریزید و بگذارید تا روز بعد خیس بخورند. البته در طول این مدت باید آب آنها را برای چند بار عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود.
مرحله دوم - تهیه پیاز آش
یک شب قبل از تهیه آش، پیازها را به صورت خلالی خرد کنید و آنها را داخل پارچهای تمیز پهن کنید و روی آنها را با پارچه ای دیگر بپوشانید تا در زمان سرخ کردن حالت خود را حفظ کنند و له نشوند.
مرحله سوم - پختن حبوبات آش
- روز بعد برای تهیه آش قابلمهای مناسب انتخاب کنید و داخل آن ۵ لیوان آب بریزید. قابلمه را بر روی حرارت بگذارید تا آب جوش بیاید.
- پس از آن که آب جوش آمد لوبیا قرمز و نخود را داخل قابلمه خالی بریزید.
- هنگامی که مواد را داخل قابلمه ریختید، درب قابلمه را بگذارید تا بپزند.
- پس از آن که آب جوش آمد درب قابلمه را بردارید و کف روی آن را با قاشق جمع کنید. سپس درب قابلمه را به صورت نیم بند بگذارید و شعله گاز را کم کنید و به مدت یک ساعت صبر کنید تا حبوبات بپزند.
مرحله چهارم - آماده سازی سبزی آش
سبزی آش را ابتدا به خوبی بشویید و آن را داخل صافی بریزید تا آب سبزی کاملا گرفته شود. پس از آن که سبزیها خشک شدند آنها را خرد کنید و یا آن ها را داخل سبزی خرد کن بریزید تا یکدست خرد شوند.
مرحله پنجم - اضافه کردن باقی مواد به قابلمه
پس از گذشتن یک ساعت از پخته شدن حبوبات به آنها نمک اضافه کنید. پس از آن عدس و سبزی آش را با 5 لیوان آب جوش داخل قابلمه بریزید. سپس شعله گاز را زیاد کنید تا مواد به خوبی بپزند. پس از گذشت چند دقیقه شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را به صورت نیم بند بگذارید تا برای نیم ساعت حبوبات و سبزی به خوبی بپزند.
مرحله ششم - تهیه پیاز داغ
برای تهیه پیاز داغ ابتدا یک ماهیتابه را بر روی شعله متوسط گاز بگذارید و داخل آن مقداری روغن بریزید و بگذارید روغن کاملا داغ شود. پس از آن که روغن داغ شد پیازهای خلالی شده را داخل آن بریزید و تا طلایی شدن پیازها آنها را تفت دهید. پس از طلایی شدن پیازها، پیاز داغ را داخل یک ظریف بریزید و آنها را کنار بگذارید.
مرحله هفتم - تهیه نعنا داغ
برای تهیه نعنا داغ یک ماهیتابه را بر روی حرارت بگذارید و داخل آن ۴ قاشق غذاخوری روغن بریزید. پس از آن که روغن داغ شد داخل آن زردچوبه بریزید و به مدت ۳۰ ثانیه آن را تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. سپس نعنا خشک را به آن اضافه کنید و به مدت 10 ثانیه تمام مواد را تفت دهید و زیر گاز را خاموش کنید و مواد را داخل یک ظرف جداگانه بریزید.
(توجه داشته باشید که اگر نعنا زیاد از حد سرخ شود رنگ آن تیره و مزه آن تلخ میشود.)
مرحله هشتم - تهیه سیر داغ
برای تهیه سیر داغ یک ماهیتابه بر روی گاز بگذارید و داخل آن روغن بریزید و بگذارید تا روغن کاملا داغ شود. سپس نمک و زردچوبه را داخل روغن بریزید و آنها را برای چند ثانیه تفت دهید پس از آن سیرهای خلالی شده را به باقی مواد اضافه کنید و آنها را آنقدر تفت دهید تا سیرها کاملا طلایی شوند. در نهایت سیر را از روی حرارت بردارید و آن را داخل دستمال مخصوص آشپزخانه بریزید تا روغن اضافی سیر داغ گرفته شود.
مرحله نهم
تا نصف یک لیوان آب جوش بریزید و بعد داخل آن ۲ قاشق غذا خوری آرد بریزید و آنقدر هم بزنید تا آرد به خوبی در آب حل شود و گلولهای از آرد باقی نماند. پس از آن که سبزی و عدس به مدت نیم ساعت در قابلمه پخته شدند آرد را به قابلمه اضافه کنید و تمامی مواد را به خوبی هم بزنید.
مرحله دهم
پس از گذشت چند دقیقه نصف نعنا داغ و پیاز داغ را داخل قابلمه آش بریزید و دوباره مواد را به خوبی هم بزنید.
مرحله یازدهم
در این مرحله باید رشتههای آش را از وسط نصف کنید و همزمان با هم زدن، کم کم رشته آش را به قابلمه اضافه کنید. توجه داشته باشید که در این مرحله شما باید مرتب آش را هم بزنید تا رشتهها نرم شوند و به هم نچسبند.
مرحله دوازدهم
در مرحله پایانی شما باید با توجه به ذائقه خود زرد چوبه، نمک و فلفل سیاه را به آش اضافه کنید و باز هم مواد را به خوبی هم بزنید.
پس از آن به مدت 30 تا 40 دقیقه آش را بر روی حرارت کم بگذارید و صبر کنید تا آش رشته به خوبی جا بیوفتد.
مرحله سیزدهم
آش شما آماده است. حال باید آن را داخل ظرفی مناسب بریزید و برای تزیین آش رشته روی آن را با سیرداغ، پیازداغ، نعنا داع و کشک تزیین کنید.
نکات مهم و راز خوشمزگی آش رشته
- برای جلوگیری از چسبیدن رشتههای آش به یکدیگر و پخته شدن مواد به آسانی باید قابلمه بزرگتر از حجم آش رشته تهیه کنید.
- باید حتما نمک را قبل از اضافه کردن سبزی به آش داخل قابلمه بریزید زیرا این کار از رنگ دادن سبزی به آب جلوگیری میکند و رنگ آش تغییر نمیکند.
- برای آنکه آش رشته شما در موقع سرو زیباتر جلوه کند باید سبزیها بدون ساقه باشند و سبزی را درشتتر خرد کنید.
- پس از آن که سبزی را به آش اضافه کردید درب قابلمه را کامل نگذارید این کار از بد رنگ شدن آش شما جلوگیری میکند.
- بهتر است که داخل قابلمه آش رشته پیاز داغ بیشتری بریزید.
- برخی از افراد برای جلوگیری از بوی خامی آرد آن را قبل از اضافه کردن به آش داخل روغن تفت میدهند.
- بهتر است که بهترین نوع رشته آشی را تهیه کنید.
- برخی از افراد برای لعاب انداختن آش به دستور پخت، بلغور گندم یا جو پرک اضافه میکنند.
- قبل از آن که کشک را به آش اضافه کنید حتما نمک آن را بچشید زیرا کشک نمک دارد و ممکن است که موجب شور شدن آش شود. به همین علت میزان نمک را به خوبی در نظر بگیرید.
- در میزان ریختن نعنا داغ کمی احتیاط کنید زیرا اگر در استفاده از نعنا داغ زیاده روی کنید طعم آش رشته تلخ میشود.
- برای تهیه آش میتوانید از ادویه جاتی مانند فلفل قرمز، فلفل سیاه، زردچوبه، پودر نعنا، زعفران و تخم گشنیز آسیاب شده استفاده کنید که البته این امر سلیقهای است و هر شخصی با توجه به ذائقه خود این مواد را به غذای خود اضافه میکند.
- از نظر سلامتی و بهداشتی باید کشک را قبل از اضافه کردن به آش به مدت 20 دقیقه بجوشانید.
- برخی از رشتههای آشی طعم شوری دارند بنابراین در زمان اضافه کردن نمک این نکته را در نظر داشته باشید.
- در صورت لزوم اگر احساس کردید آب آش کم است برای جلوگیری از تغییر رنگ آش مقداری آب جوش به قابلمه اضافه کنید.
- در هنگام خرد کردن سبزیها تره را جدا از سبزیهای دیگر خرد کنید.
- سیرها را به یک اندازه خلالی کنید و برای سرخ کردن آنها روغن باید روی سیرها را بپوشاند. برای آن که سیر به خوبی طلایی شود کمی زردچوبه به ماهیتابه اضافه کنید. شاید در ابتدا سیرها به یکدیگر بچسبند اما هنگامی که طلایی شدند از یکدیگر جدا میشوند. توجه داشته باشید که در زمان سرخ کردن سیرها باید مواد را دائما تفت دهید تا سیرها به سرعت سرخ شوند و رنگ طلایی به خود بگیرند.
- اگر برای تهیه آش رشته قصد دارید از آب قلم استفاده کنید باید میزان روغن و کره را به حداقل برسانید.
- مقدار حبوبات را با توجه به ذائقه خود میتوانید کم یا زیاد کنید.
- نخود و لوبیا را 12 تا 24 ساعت قبل از پخت آش خیس کنید تا موجب دل درد و یا نفخ نشوند.
- سعی کنید سبزی آش تازه تهیه کنید زیرا بر طعم و میزه آش رشته تاثیر میگذارد.
- کشک را در زمان پخت به آش اضافه نکنید. آن را تنها در زمانی که آش را داخل ظرف سرو ریختید بر روی آش رشته بریزید.
ارزش غذایی آش رشته
آش رشته یک غذای سالم و کامل است که از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. این غذا برای تمامی گروههای سنی و افرادی که بیمار هستند مناسب میباشد. از فواید آش رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سبزی موجود در آش رشته حاوی ویتامین c، ویتامین A، فیبر غذایی و سرشار از مواد معدنی است و از بروز سرطان، چربی خون و فشار خون جلوگیری میکند.
- نخود و لوبیا منبع غنی فیبر غذایی هستند و یبوست را برطرف کرده و مواد زائد را از بدن دفع میکنند.
- نعنا به عنوان یک ماده ضد نفخ عمل کرده و طبع گرمی دارد که این امر موجب متعادل شدن گرمی و سردی آش رشته میشود.
- لوبیا چیتی موجود در آش رشته موجب تثبیت سطح قند خون، کاهش سطح کلسترول بدن، جلوگیری از ریزش مو، پیشگیری از بیماریهای قلبی و جلوگیری از بروز مشکلات پوستی میشود.
- کشک موجود در آش رشته علاوه بر پروتئین بالایی که دارد حاوی کلسیم و فسفر نیز است که این امر موجب سلامتی دندانها و استخوانها میشود.
- نخود موجود در آش رشته حاوی مس، ویتامین b۶، ویتامین k، منیزیم، منگنز، روی، پروتئین و فیبر است. که تمامی این مواد موجود در آن منجر به گردش خون در بدن میشوند و خطر احتمال بروز حمله قلبی را کاهش میدهند.
- عدس موجود در آش رشته موجب سلامتی قلب، عضله سازی، بهبود دستگاه گوارش، کنترل دیابت مقابله با سرطان، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای کلیوی، کنترل وزن و کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه میشود.
در انتهای این مقاله از شما خوانندگان عزیز و محترم سایت بازارگیت تقاضا میکنیم اگر تجربهای در پخت آش رشته و دستور تهیه آن به نحوی دیگر دارید ما با حتما درمیان بگذارید.
شاید برای شما هم سوال باشد
برای اینکه رنگ کشک برای تزیین زرد رنگ شود چه چیزی باید به کشک اضافه کنیم؟
برای تزیین آش رشته خود میتوانید کشک را با مقداری زعفران ترکیب کنید تا به رنگ زرد درآید و سپس از آن برای تزیین استفاده کنید.از چه سبزیهایی میتوان برای تهیه آش رشته استفاده کرد؟
تره، جعفری، گشنیز، شوید سبزیهای آش هستند اما اسفناج به خوشمزه شدن آش بسیار کمک میکند. اگر به اسفناج دسترسی نداشتید میتوانید از برگ چغندر استفاده کنید.آش رشته برای کدام وعده غذایی مناسبتر است؟
آش رشته را میتوان برای وعده ناهار، میان وعده عصرانه و شام سرو کرد اما با توجه به اینکه آش رشته کالری زیادی دارد بهتر است که وعده شام نباشد. همچنین در ماه رمضان هم برای سحری و افطاری میتوان این غذای خوشمزه و مقوی را تهیه کرد.برای تزیین آش از چه موادی میتوان استفاده کرد؟
کشک سفید، کشک زرد ( مخلوط کشک با زعفران )، پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ