همین حالا با بررسی این علائم کبد چرب در خود به تشخیص برسید
همین حالا با بررسی این علائم کبد چرب در خود به تشخیص برسید
وجود مقداری چربی در کبد طبیعی است اما اگر این چربی در کبد تجمع پیدا کند موجب مشکلاتی برای کبد میشود که به آن بیماری کبد چرب گفته میشود. هنگامی که این مشکل به وجود میآید باید به دنبال روشهایی برای درمان کبد چرب باشید. همچنین باید در نظر داشته باشید که اگر کبد چرب را به سرعت درمان نکنید ممکن است که بسیاری از مشکلات دیگر مانند التهاب و آسیبپذیرتر شدن کبد به وجود آید.
در ابتدای بروز این بیماری ممکن است که علائم خاصی را مشاهده نکنید اما ممکن است که بعد از مدتی فرد احساس خستگی، دردهای شکمی، کاهش اشتها و... کند.
شما پس از آن که تشخیص دادید دچار بیماری کبد چرب شدهاید به سرعت به دنبال روشهایی برای درمان کبد چرب باشید. البته تا به حال روش دقیقی برای درمان کبد چرب شناسایی نشده است اما روشهایی مانند تغییر سبک زندگی، درمانهای خانگی و رژیم غذایی سالم وجود دارند که موجب درمان کبد چرب میشوند.
کبد چرب چیست؟
کبد عضو مهمی از بدن است که انسان بدون آن نمیتواند به زندگی خود ادامه دهد. کبد در واقع وظیفه تبدیل مواد مغذی در بدن به انرژی برای فعالیت و همچنین وظیفه حفظ تعادل هورمونهای بدن را دارد.
در حالت عادی میزان چربی کبد بسیار کم و میزان آنزیمهای آن هم نرمال میباشد. هنگامی که فرد دچار بیماری کبد چرب میشود میزان چربی موجود در کبد افزایش پیدا میکند و همچنین آنزیمهای موجود در آن هم غیر طبیعی میشوند. در ابتدای بروز این بیماری، مشکل خاصی برای فرد به وجود نمیآید اما اگر در همان ابتدا روش درمانی برای آن اتخاذ نکنید بیماری کبد چرب افزایش پیدا کرده و همین امر موجب خستگی بیشتر و افزایش آنزیمهای کبدی میشود و در نهایت ممکن است که فرد دچار سرطان کبد یا سیروزید کبدی شود.
باید توجه داشته باشید که اگر از پیشروی بیماری کبد چرب جلوگیری نکنید ممکن است که عوارضی برای قسمتهای مختلف بدن به وجود آید و موجب بروز مشکلاتی مانند فشار خون بالا، دیابت و بیماریهای کلیوی شود.
علت کبد چرب
بیماری کبد چرب به دو دسته بیماری 1. کبد چرب الکلی 2. کبد چرب غیر الکلی تقسیم میشود. علت بروز بیماری کبد چرب الکلی مصرف بیش از اندازه الکل است اما عوامل بروز کبد چرب غیر الکلی میتواند موارد دیگری مانند فشار خون بالا، کلسترول، چاقی، دیابت نوع ۲، کاهش وزن سریع، بیماری ویروسی، سوءتغذیه و... باشد.
یکی از رایجترین عوامل بروز بیماری کبد چرب مصرف بیش از حد الکل است. البته در افرادی که الکل مصرف نمیکنند عواملی همچون مصرف زیاد قند، چاقی شکم، دیابت، سطح بالای تری گلیسیرید، ژنتیک و فعالیت فیزیکی کم از مهمترین عوامل بروز بیماری کبد چرب هستند.
از دیگر عوامل بروز بیماری کبد چرب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. چاقی و کبد چرب
چاقی که یکی از مهمترین عوامل بروز بیماری کبد چرب است که میتواند ذخیره چربی در کبد را افزایش دهد و موجب بروز بیماری کبد چرب در افراد شود. باید بدانید که این بیماری به دلیل بروز چاقی در کودکان رو به افزایش است.
2. مقاومت به انسولین و کبد چرب
افزایش سطح انسولین و مقاومت بدن به انسولین میتواند موجب ذخیره چربی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو و در نهایت کبد چرب شود همچنین خطر ابتلای افرادی که به سندروم متابولیک مبتلا هستند بیشتر از دیگر افراد به کبد چرب است.
3. چربی اضافی شکم و کبد چرب
برخی از افراد ممکن است که وزنشان نرمال باشد اما به دلیل چربیهای شکمی امکان دارد به بیماری کبد چرب مبتلا شوند بنابراین این گونه افراد باید چربیهای شکم و پهلوی خود را با ورزش برطرف کنند.
4. مصرف بیش از حد کربوهیدرات و کبد چرب
اگر شما به طور مرتب کربوهیدراتهای تصفیه شده مصرف کنید این امر موجب ذخیره چربی در کبد میشود و در نهایت بیماری کبد چرب برای شما به وجود میآید. همچنین اگر شما اضافه وزن داشته باشید و یا بدنتان نسبت به انسولین مقاومت کند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب افزایش پیدا میکند.
5. مصرف نوشیدنیهای قندی و کبد چرب
نوشیدنیهای قندی مانند نوشیدنیهای انرژیزا و نوشابههای گازدار سرشار از فروکتوز هستند. این نوشیدنیها میتوانند موجب ذخیره چربی در کبد و در نهایت بروز بیماری کبد چرب در افراد شود.
6. مصرف بیش از اندازه میوه و کبد چرب
باید بدانید که میوه علاوه بر خاصیتی که دارد میتوانند موجب بروز بیماری کبد چرب در شما شود. اگر شما در مصرف میوه زیاده روی کنید بر روی بافتهای کبد شما فشار آمده و این امر موجب بروز بیماری کبد چرب میشود.
7. اختلال در سلامت روده و کبد چرب
طبق تحقیقات انجام گرفته نشان داده شده است که بیماری روده یا عدم تعادل در باکتریهای روده میتواند موجب بروز بیماری کبد چرب شود.
علائم کبد چرب کدامند؟
به طور کلی کبد چرب علائم خاصی ندارد اما برخی از علائم مانند احساس خستگی و احساس درد و احساس ناراحتی در سمت راست بالای شکم میتواند نشاندهنده بروز بیماری کبد چرب باشد.
از دیگر علائم بروز بیماری کبد چرب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حالت تهوع
- کاهش وزن و اشتها
- ضعف عمومی
- احساس خستگی و بیحالی مداوم
- سردرگمی و مشکل در تمرکز
- تمایل به خونریزی سریع
- درد در مرکز یا سمت راست بالای شکم
- خارش پوست
- زردی پوست و چشم
- خونریزی از بینی
- تورم شکم
- درد شکم
- تورم پا
- گیجی
علائم کبد چرب در زنان
برای جواب قطعی اینکه فردی به بیماری کبد چرب مبتلا شده است یا خیر، باید آزمایش خون یا سونوگرافی توسط پزشک انجام شود. اما اگر شما با توجه به علائم بتوانید این بیماری را به سرعت تشخیص دهید، از پیش روی آن جلوگیری خواهید کرد.
از جمله علائم کبد چرب در زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ریزش مو و حساسیت پوستی
- سندرم پیش قاعدگی شدید و حساسیت پستان ها
- احساس درد و خستگی عضلانی
- درد و تورم در قثمت بالا و قسمت راست شکم
- تورم پاها
- اختلال و خونریزی دستگاه در دستگاه گوارش، لثه و بینی
- مشکل در هضم غذا
- رفلاکس معده
- اسهال
- بدن درد
- خشکی چشم
- به هم خوردن نظم خواب
انواع کبد چرب
- بیماری کبد چرب الکلی (ALD)
- بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)
- استاتو هپاتیت غیر الکلی (NASH)
- استاتو هپاتیت الکلی
بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)
بیماری کبد چرب غیر الکلی خود به دو دسته تقسیم بندی میشود:
1. نوع ساده
در این نوع بیماری کبد چرب، چربی موجود در کبد بیشتر از حد معمول است اما آسیب و التهاب کمی به کبد وارد شده و یا آسیبی رخ نداده است. همچنین عوارضی برای فرد وجود ندارد.
2. استئاتوهپاتیت غیر الکلی
در این نوع بیماری در کنار اینکه چربی موجود در کبد فرد بیش از اندازه طبیعی است آسیب و التهاب نیز به کبد وارد شده است و ممکن است که زخم کبد برای فرد رخ دهد. همچنین این نوع بیماری ممکن است که منجر به سرطان کبد نیز شود.
البته به جز موارد بالا با توجه به میزان پیشروی بیماری و میزان درگیری کبد چهار مرحله یا گرید وجود دارد که به صورت زیر میباشند:
کبد چرب گرید 1
در این مشکل میزان چربی کمی بیشتر از میزان طبیعی چربی موجود در کبد است.
کبد چرب گرید 2
به این مرحله استئو هپاتیت گفته میشود. در کبد چرب گرید 2 علاوه بر چربی اضافی که در کبد وجود دارد کبد دچار التهاب شده است.
کبد چرب گرید 3
در این نوع بیماری التهاب پیشرفت کرده و موجب اسکار و از بین رفتن سلولهای زنده شده است.
کبد چرب گرید 4
این بیماری حالت پیشرفته کبد چرب است و با نام سیروز کبدی شناخته میشود. در این نوع بیماری اسکار در کبد انتشار یافته است.
تشخیص بیماری کبد چرب و ناسالم
برای تشخیص دقیق اینکه فرد به بیماری کبد چرب مبتلا است یا خیر باید نزد پزشک بروید با بررسی سابقه پزشکی بیمار، پزشک میتواند مطمئن شود که فرد به بیماری کبد چرب مبتلا است یا خیر. در این روند پزشک سوالات زیر را ممکن است از فرد بیمار بپرسد:
- مصرف الکل و سایر عادات سبک زندگی
- سابقه پزشکی خانوادگی
- هر گونه بیماری پزشکی که ممکن است که مرتبط با بیماری کبدی باشد.
- داروهای مصرفی که میتوانند تاثیر گذار باشند.
- تغییراتی که بر روی سلامتی فرد رخ داده است.
از دیگر روشهایی که پزشک برای معاینه فرد به کار میبرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معاینه بدنی بیماری مبتلا به بیماری کبد
- آزمایش خون بیمار
- سی تی اسکن
- سونوگرافی
- اسکن MRI
تست کبد چرب در خانه
برای تشخیص این که شما به بیماری کبد چرب مبتلا شدهاید یا خیر یک روش وجود دارد که میتوانید در خانه انجام دهید.
برای انجام این روش یک استکان آبغوره بخورید و به مدت ۵۰ ثانیه صبر کنید:
- اگر دهانتان آب بیوفتد: قند شما بالا است.
- اگر دهانتان خشک شود: شما مشکل کبدی دارید.
- اگر سردرد گرفتید: اختلال فشار دارید.
- اگر دهانتان چسبناک و یا کفناک شد: چربی خون دارید.
درمان کبد چرب
درمان کبد چرب سخت نیست و شما به راحتی میتوانید با تغییر سبک زندگی، میزان تحرک و تغییر رژیم غذایی این بیماری را برطرف کنید. البته توجه داشته باشید که برای برطرف کردن این بیماری در هنگام مشاهده علائم باید دست به کار شوید و با استفاده از روشهای گفته شده این بیماری را از بین ببرید.
درمان کبد چرب در خانه
1. کاهش سطح کلسترول خون
آیا شما دچار بیماری کبد چرب گرید ۲ شدهاید؟ بهترین روش برای درمان این مشکل کاهش میزان کلسترول خون است.
2. ورزش
چاقی موجب افزایش بروز بیماری کبد چرب میشود بنابراین شما باید وزن خود را در حالت نرمال نگه دارید و همچنین اگر در ناحیه شکم و پهلو دچار چاقی هستید باید آن را برطرف کنید. برای این منظور تنها کافی است که سه روز در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کنید.
3. رژیم غذایی سالم بگیرید
یکی از عوامل مهم بروز بیماری کبد چرب رژیم غذایی ناسالم است. اگر شما مصرف غذاهای فست فودی، خوراکیهای با رنگهای مجاز و مصرف روغنها را کنار بگذارید و به سراغ غذاهای سالم و طبیعی بروید میتوانید بیماری کبد چرب را درمان کنید.
4. متوقف کردن مصرف الکل و دخانیات
اگر قصد دارید بیماری کبد چرب را برطرف کنید باید مصرف الکل و دخانیات را به طور کامل کنار بگذارید.
درمان گیاهی کبد چرب
برای درمان کبد چرب عرقهای گیاهی و سنتی وجود دارد که برخی از این عرقیجات گیاهی شامل موارد زیر میشود:
گل مریم و درمان کبد چرب
گل مریم یکی از نوشیدنیهایی است که موجب کاهش وزن و همچنین درمان کبد چرب میشود. البته توجه داشته باشید که در مصرف این نوشیدنی زیادی روی نکنید زیرا کاهش ناگهانی وزن میتواند منجر به تشدید این بیماری شود.
عرق گیاه شاه تره، کاسنی و خارشتر برای درمان کبد چرب
تمامی این عرقیجات گیاهی برای درمان کبد چرب موثر هستند. این گیاهان طبعی سرد دارند و میتوانند موجب پاکسازی کبد شوند.
سکنجبین برای درمان کبد چرب
برای درمان بیماری کبد چرب میتوانید روزانه به فاصله 12 ساعت یک تا دو قاشق غذا خوری سکنجبین مصرف کنید.
مواد غذایی مفید برای درمان بیماری کبد چرب
- زردچوبه
- چای سبز
- عرق خار مریم
- دارچین
- زالزالک کوهی
- کاسنی
- سرکه سیب
- لیمو ترش
- پاپایا
- سبزیجات خام
- موز
- سبزیجات خام
- ماهی
- گردو
- شیر و لبنیات کم چرب
- آووکادو
- بلغور جو دو سر
- مغز آفتابگردان
- سیر
- روغن زیتون
شاید برای شما هم سوال باشد
عوارض کبد چرب چیست؟
کبد چرب در همان ابتدا از خود واکنش نشان میدهد که همین امر موجب آسیب دیدن کبد میشود و در نهایت سیروز کبدی رخ میدهد.بدین صورت که موجب تخریب سلولهای کبد شده و در نهایت منجر به بروز مشکلات جدیتری برای فرد میشود.درمان کبد چرب چگونه است؟
اگر کبد چرب را در همان مراحل اول تشخیص دهید میتوانید این بیماری را کنترل و درمان کنید. ابتدا با انجام فعالیتهای فیزیکی، کاهش وزن و رژیم غذایی مناسب و همچنین پرهیز از مصرف غذاهای پرکالری و چرب میتوانید جلوی پیشرفت این بیماری را بگیرید و درمان کنید.آیا آزمایشی برای شناسایی کبد چرب وجود دارد؟
اگر فردی بیماریهای زمینهای و متابولیک مانند چربی خون، دیابت و یا اضافه وزن دارد باید حتما آزمایشهای کبدی را انجام دهد. این آزمایشها شامل آزمایش خون، سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی میشوند. اما بهترین روش تشخیص این بیماری سونوگرافی است. با انجام سونوگرافی میتوان از تجمع چربیها در کبد مطلع شد و در نتیجه از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کرد.درمان دارویی بیماری کبد چرب چیست؟
تا به حال درمان دارویی قطعی برای برطرف کردن بیماری کبد چرب اعلام نشده است. اما اگر شما علائم بروز بیماری کبد چرب را در خود مشاهده کردید حتما نزد پزشک متخصص بروید. البته روشهای خانگی نیز برای کنترل و درمان این بیماری وجود دارند که شامل ورزش، مصرف غذاهای سالم، مصرف سبزیجات، میوه، ویتامین e و... میشود.