درمان و مراقبت از پوست خشک را با این روشها انجام دهید
درمان و مراقبت از پوست خشک را با این روشها انجام دهید
خشکی پوست، در سنین مختلف رخ میدهد. خشکی پوست مشکلی جدی نمیباشد اما در بعضی مواقع درمان آن کمی سخت است. همچنین ممکن است این بیماری به بیماریهای دیگر پوستی و یا دیگر بیماریها مانند کم کاری یا پر کاری تیروئید، دیابت، سوء تغذیه، سندرم شوگرن و... مربوط باشد.
علائم شایع خشکی پوست عبارت است:
- خارش پوست
- احساس کشیدگی در پوست
- احساس درد
- پوسته پوسته شدن
- قرمزی پوست
- کدر شدن پوست
- خون ریزی بعضی قسمتهای پوست به خاطر خشکی
ساختار پوست خشک
پوست بیرونی ترین عضو بدن است که میتواند بدن ما را در برابر عوامل محیطی و بیرونی محافظت کند. پوست بدن از سه لایه تشکیل شده است. لایه هیپودرم یا زیرین که از رگ، بافت چربی و عصب تشکیل شده است. لایه میانی (درم) که در این لایه الیاف کلاژن، بافتهای همبند، فیبرهای الاستین، غدد چربی، رگهای خونی، غدد عرقی و فولیکولهای مو قرار گرفتهاند. لایه رویی (اپیدرم) که از کراتینوسیت تشکیل شده است.
سلولهایی که بر روی پوست هستند در احاطه لایههای لیپید میباشند. لایههای لیپید از اسیدهای چرب و کلسترول تشکیل شدهاند. بیرونیترین قسمت اپیدرم که همان لایه شاخی پوست است وظیفه آبرسانی به پوست را بر عهده دارد. لیپیدها از تبخیر آب ذخیره شده در پوست جلوگیری میکنند.
غدههای عرق و چربی که وظیفه رطوبت رسانی به پوست را دارند با مشارکت یک دیگر به عنوان نگهدارندههای درونی رطوبت پوست عمل میکنند.
بیماریهایی که باعث خشک شدن پوست میشوند عبارت است از:
- دیابت
- کم کاری غده تیروئید
- بیماریهای کلیوی
راهکارهای موثر برای مراقبت از پوست خشک
- تغییر نحوه حمام کردن برای پیشگیری از خشکی پوست
سعی کنید به جای دوش گرفتن و حمام کردن با آب داغ، از آب ولرم برای دوش گرفتن استفاده کنید. زیرا آب داغ موجب میشود چربیهای طبیعی و ضروری پوست از بین بروند و در نهایت خشکی پوست رخ دهد. همچنین بهتر است برای جلوگیری از خشکی پوست خود مدت زمان دوش گرفتن خود را به 10 دقیقه برسانید. زیرا قرار گرفتن در معرض آب داغ به مدت طولانی، میتواند موجب خشکی پوست شود.
- شستشوی ملایم پوست با شوینده مناسب برای پیشگیری از خشکی پوست
هنگامی که برای خرید انواع شوینده و صابون به بازار مراجعه میکنید باید توجه داشته باشید که این مواد نباید حاوی الکل، آلفا هیدروکسی اسید، رتینوئید باشند. زیرا این محتویات موجب خشک شدن، التهاب و تحریک پذیری پوست میشوند. سعی کنید به جای اینگونه مواد از انواع مرطوب کنندهها و شویندههای ملایم بدون رایحه استفاده کنید.
وجود موادی همچون آلکیل پلی گلیکوزید، سورفکتانتهای سیلیکونی، پلی اتیلن گلیکول، پارافین، لانولین در شوینده موجب میشوند رطوبت پوست حفظ شوند بنابراین هنگام خرید توجه داشته باشید که محصول حاوی اینگونه مواد باشد.
تمیز کنندههای مصنوعی یا سیندتها یکی دیگر از مواد مفید صابونی برای پوست هستند زیرا سیندتها حاوی مواد شیمیایی متفاوتی مانند اسید سولفوریک، سولفور تری اکسید و اتیلن اکسید هستند که میتوانند برای پوستهای حساس، بسیار مفید باشد.
هنگام استفاده از شوینده و صابونها بر روی پوست توجه داشته باشید که باید با پوست خود با ملایمت رفتار کنید و فقط از نوک انگشتانتان برای مالیدن مواد به صورت استفاده کنید و در نهایت مواد را به آرامی روی صورت پخش کنید.
هرگز پوست صورت خود را با شدت مالش ندهید زیرا این کار میتواند موجب تحریک پذیری پوست شود.
از شستشوی مداوم پوست صورت در طول روز خودداری کنید و اگر پوستتان خشک است آن را فقط روزی یک بار آن هم در شب بشویید. این کار در کنار این که موجب میشود چربی اضافه پوست از بین برود آلودگیهای سطحی پوست نیز از بین میبرد.
لایه برداری پوست را هر روز انجام ندهید و این کار را به هفتهای یک بار برسانید.
- استفاده مرتب و منظم از مرطوب کنندهها برای پیشگیری از خشکی پوست
مرطوب کننده مناسب پوست خود را تهیه کنید و به صورت مرتب از آن استفاده کنید. مخوصا بعد از حمام، استفاده از مرطوب کننده را فراموش نکنید. شما با استفاده از کرم مرطوب کننده میتوانید رطوبت طبیعی پوست خود را حفظ کنید. باید توجه داشته باشید، کرم مرطوب کننده پوست صورت باید بدون الکل و رایحه باشد زیرا این مواد موجب التهاب پوست صورت میشوند. همچنین میتوانید از مرطوب کنندههایی استفاده کنید که ضد آفتاب نیز دارند تا از این طریق پوست خود را در مقابل اشعههای مضر آفتاب حفظ کنید.
اگر میخواهید رطوبت از دست رفته پوست خود را برگردانید باید از مرطوب کنندههای چرب استفاده کنید، زیرا اینگونه مرطوب کنندهها حاوی موادی هستند که پوست شما را هیدراته نگه میدارند. محصولاتی که با عنوان وازلین در بازار موجود هستند برای کسانی که پوست خشکی دارند بهترین انتخاب است زیرا این محصول نسبت به سایر کرمهای عادی بسیار موثرتر هستند.
بالم لب نیز محصولی عالی برای بهبود ترک خوردگی و خشکی لب است که باید حاوی روغنهای معدنی باشد.
توجه: محصولی تهیه کنید که به آن آلرژی نداشته باشید و یا احساس خارج و سوزش نکنید. در صورت ایجاد خارش و یا سوزش به هیچ عنوان از محصول استفاده نکنید و محصول دیگری که متناسب با پوستتان است را تهیه کنید.
- پوشیدن لباس گرم در زمستان برای پیشگیری از خشکی پوست
قرار گرفتن در معرض هوای سرد برای افرادی که پوست خشکی دارند مناسب نیست مخصوصا در فصل زمستان. اینگونه افراد بهتر است صورت خود را حتما با شال بپوشانند تا از خشک شدن پوستشان جلوگیری کنند. توجه داشته باشید که شالهایی تهیه کنید که بافتی نرم دارند و از خرید بافتهای زبر و سفت خودداری کنید. بهتر است این دسته از لباسها را بدون رایحه و یا رنگهای شیمیایی تهیه کنید.
- استفاده از دستگاه بخور برای پیشگیری از خشکی پوست
رطوبت ناکافی در محیطی که قرار دارید خود یکی از عوامل ایجاد خشکی پوست است. بنابراین بهتر است در اتاقی که بیشترین وقت خود را در آن میگذرانید از یک دستگاه بخور برای تامین رطوبت فضا استفاده کنید. توجه داشته باشید که باید دستگاهی را تهیه کنید که قابلیت شستشو داشته باشد.
- استفاده از محصولات ضد چین و چروک مناسب برای پیشگیری از خشکی پوست
استفاده از محصولات ضد پیری دلیل قانع کنندهای برای پوست خشک نمیباشد. اما اگر از این محصولات برای جلوگیری از خشکی پوست استفاده میکنید باید مطمئن شوید که محصول شما فاقد AHAS است. زیرا این مواد برای پوستهای خشک به هیچ عنوان مناسب نمیباشد.
- مصرف قرص ماهی و امگا 3 برای پیشگیری و درمان خشکی پوست
برای تغذیه پوست، مصرف مواد غذایی و مکملهای غذایی بسیار ضروری است. برخی از روغنها مانند روغن ماهی هنگامی که به صورت داخلی مصرف میشوند بهتر عمل میکنند. روغن ماهی به دلیل اسیدهای چرب امگا 3 که داخل خود دارد یکی از بهترین مواد غذایی برای پوست میباشد.
- مراجعه به متخصص پوست برای درمان خشکی پوست
اگر همه روشهای ممکن برای درمان و از بین بردن خشکی پوست را امتحان کردید و هنوز هم نتیجهای نگرفتید بهتر است به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا بهترین روش را برای درمان مشکل خود پیدا کند.
برای رفع خشکی پوست چه کنیم؟
برای درمان خشکی پوست باید به صورت روزانه از پوست خود مراقبت کنید و باید روزی دو بار (صبح و عصر) پوست خود را مرطوب و تمیز کنید. میتوانید با استفاده از مرطوب کنندههای گیاهی و طبیعی مانند روغن رنگ ماهی و کوسه و یا گلیسیرین رطوبت پوست خود را افزایش دهید. پس از آن از ضد آفتابهای مرطوب کننده استفاده کنید مخصوصا زمانی که میخواهید بیرون از خانه بروید. هر روز از مایع روغن ماهی و یا کپسول آن که حاوی روغن دانه کتان و یا چربیهای ضروری میباشد استعمال کنید. میزان استفاده از این ماده روزی دو قاشق غذاخوری میباشد.
در طول روز تقریبا 4 تا 8 بار و یا با هر وعده غذایی میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید. میوههایی مانند پرتقال و موز برای درمان خشکی پوست بسیار مفید هستند.
روش های خانگی برای مراقبت از پوست خشک
- تهیه خمیر آلوئه ورا
- روغن زیتون
- شیر
- روغن نارگیل
- بلغور
- جو دوسر
مواد غذایی که برای پوستهای خشک مفید هستند:
- نوشیدن آب کافی در طول روز
- استفاده از ماهی
- انواع میوههای تازه
- سبزیجات زرد و نارنجی
- دم نوشهای گیاهی
- مغزهای خوراکی (آجیل)
شاید برای شما هم سوال باشد
چه بیماریهایی میتوانند سبب خشکی پوست شوند؟
در برخی افراد خشکی پوست به دلیل افزایش سن و یا تغییرات هورمونی رخ میدهد و همچنین در برخی دیگر افراد که مبتلا به بیماریهایی همچون دیابت، هیپوتیروئیدیسم (کم کاری تیروئید) و سوءتغذیه دچار هستند معمولا این خشکی پوست اتفاق میافتد و طبیعیست.آیا روشهای خانگی برای درمان پوست خشک مناسب است؟
روشهای خانگی برای درمان خشکی پوست با توجه به اینکه کاملا طبیعی میباشند برای پوست بسیار مفید هستند همچنین با استفاده از راهکارهای مراقبت از پوست خشک میتوانید به نتایج بهتری دسترسی پیدا کنید.آیا میتوان از مواد شیمیایی برای درمان پوست خشک استفاده کرد؟
شما به هیچ عنوان نباید پوستتان را در معرض مواد شیمیایی مانند الکل و سرکه سیب قرار دهید زیرا این مواد میتوانند خشکی پوستتان را تشدید کنند و حتی در برخی مواقع میتوانند موجب سوختگی پوست نیز شوند.شایعترین علل خشکی پوست چیست؟
- شرایط آب و هوای - افزایش سن - تغییر فصل - سابقه پزشکی - عادات حمام رفتن به مدت طولانی با آب داغبهترین ماسک برای درمان خشکی پوست چیست؟
برای درمان، آبرسانی و جلوگیری از خشکی پوست انواع روشهای خانگی و ماسکها وجود دارند که میتوانید با توجه به علاقه خود ماسک مورد نظر را تهیه کنید و بر روی پوستتان بگذارید. برخی از ماسکهای مناسب پوست خشک عبارت است از: ماسک هویج عسل، ماسک خیار و شکر، ماسک عسل موز